Asylboendet i Resele - våren 2014

Den 12 april 2013 inbjöds representanter för föreningslivet till en informationskväll på Hotell Hallstaberget. Migrationsverket informerade att det förväntades att det skulle komma cirka 400 personer som söker asyl till Sollefteå kommun. Från Resele deltog 12 personer vid informationsmötet.

I Gåsnäs kunde Kjell Mähler erbjuda bostäder för cirka 30 personer i de före detta pensionärsbostäderna. Sex lägenheter i olika storlekar finns idag kontrakterade av migrationsverket. I november månad kom den första gruppen asylsökande till Gåsnäs. 


Asylboendet i Gåsnäs

En grupp Reselebor erbjöd sig att ställa upp med olika insatser och så bildades byalagets asylgrupp. Reselebygdens föreningar är också delaktiga på olika vis. Via en mail lista och facebook grupp ges information och upprop vid behov av insatser.

Smyrna och asylgruppen har fått tillstånd av hyresvärden att utan kostnader använda hela källarvåningen i en huslänga. Var annan tisdag har Smyrna sin secondhand försäljning öppen och då har även vi öppet i vår lokal. För asylsökande finns de möjligheter att köpa skänkta kläder för en symbolisk summa. En stor mängd kläder, leksaker och utrustning har skänkts av Reselebor, Röda Korset, firmor och privatpersoner. En mycket uppskattad gåva från Smyrnaförsamlingen är det nya dammsugare som skänkts till varje lägenhet.

I ett av husen finns en lägenhet som tidigare varit lokal för hemtjänsten. Denna lokal är nu iordningställd och utnyttjas av byalaget/asylgruppen. Tre gånger per vecka bedrivs schemalagd svenskundervisning i lokalen och på biblioteket. På frivillig basis är det fyra personer som gör detta. Två av dessa är pensionerade lärare. I lokalen finns symaskin och två datorer med tillgång till internet. Alla möbler och  utrusning är skänkta. Ytterligare aktiviteter i lokalen planeras utifrån olika önskemål.

Hjördis Olofsson undervisar i asylgruppens lokal

Barnen från asylboendet deltar även i Smyrnas barn och ungdomsverksamhet som finns i nära anslutning till boendet. Vuxna deltar i andra aktiviteter i bygden. För närvarande är det damgymnastik och bad som gäller. Många uppsöker kyrkan och dess utbud av verksamheter.

Tack vare tidnigen Lands stora Landsbygdspris 2013 som tilldelades byalaget så finns det vissa medel att disponera för asylgruppen. I första hand ska vi iordningsställa en trevlig utemiljö för barn och vuxna.

Resebygdens FVO har skänkt fiskeutrustning som många ser fram emot att använda. Det kommer att bli en trevlig sommaraktivitet. Närheten till älven och fiske lockar.

För närvarande är det 16 vuxna och 9 barn i åldrarna 1 – 10 år som bor i Gåsnäs. 8 av barnen har börjat i förskola/skola. Miljön och boendet i Gåsnäs är mycket lämplig för barnfamiljer.

De nya ägarna av Handlarn i Resele är mycket tillmötesgående till sin nya kundkrets. Sortimentet av varor har utökats och man lyssnar och försöker att tillgodose önskemål.

Att ta emot asylflyktingar i en liten bygd som Resele innebär många utmaningar. Att knyta kontakter med intresserade och generösa bybor har inte varit några problem. Vårt stora problem är transporter. Många resor skall ske under utredningsperioden till myndigheter runt om i Sverige. Även till sjukvård/tandvård sker många resor. Ett olyckligt sammanträffande var att två dagliga bussförbindelser med Sollefteå drogs in samma veva som att asylboendet i Gåsnäs öppnades.

För oss i asylgruppen har det inneburit mycket ny kunskap om levnadsvillkoren i andra delar av världen. Även hur myndigheternas ansvar och befogenheter fungerar för de asylsökande.

Det som ger oss energi i vårt engagemang är att vi får ta dela av flyktingarnas värme och generositet. Även i deras utsatta och svåra situation.

Asylgruppen   genom Harriet Boman 0622- 40019  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.;                                 Foto: Harriet Boman

”bra att få undervisning på nära när barnen är i skolan” 

”Resele skulle vara fint att bo i” 

”det finns inget att klaga på, alla är så snälla”

loader

Kommande händelser

maj
11

2021-05-11 18.00 - 20.30

maj
25

2021-05-25 18.00 - 20.30

jun
8

2021-06-08 18.00 - 20.30

jun
9

2021-06-09 18.00 - 20.00

jun
22

2021-06-22 18.00 - 20.30

jul
6

2021-07-06 18.00 - 20.30